Zelfvertrouwen is wat je echt bent, zoals toen je geboren werd, helemaal jezelf, zonder verhaal. Je bent wie je bent. Niet wat je ouders of leraren van je gemaakt hebben. Zonder angst voor het oordeel van anderen. Zonder bang te zijn dat je niet goed genoeg bent. Je bent gewoon wie je bent. Je mag er zijn.

Maar we raken ons zelfvertrouwen kwijt
Over de jaren heen, door te voldoen aan verwachtingen van papa, mama, oma of de leraar of buur, ontwikkelen we ons ego. Het ego is hoe we ons in het leven opstellen, als “nice guy” die nooit zal tegenspreken of ‘nee’ zeggen, of als hulpzame dochter die altijd voor iedereen in de bres springt, of als prestatie-zoon of -dochter, hard werkend op school, de trots van de ouders.
Tegelijkertijd zijn we een deel van ons zelfvertrouwen kwijt. Want is het ooit genoeg in onze ogen? Wat zullen ze wel denken van mij als ik een jaartje moet overdoen op school, of als ik dat zoveelste klusje niet doe? Gaan ze me nog graag zien?

Hoe zou het zijn als we vol zelfvertrouwen waren?
Vol zelfvertrouwen zijn we niet meer gevoelig voor het oordeel van anderen. We horen het wel, maar het beïnvloedt onze keuzes niet. Onze passie wordt het compas voor ons leven. We gaan voor dat wat ons energie geeft, levensvreugde, en niet voor wat van ons verwacht wordt.
We zijn niet meer tevreden met halfbakken compromissen, maar durven echte keuzes te maken.
We zijn veel creatiever want we durven meer risico’s te nemen. We stellen ons veel krachtiger en invloedrijker op tegenover andere mensen, we zijn authentieker, en daarom ook gerespecteerd voor wie we zijn.
Problemen worden kansen voor iets beters en iets mooiers, want we denken in termen van oplossingen die tot ons voordeel strekken.
We lachen om verschillen en gaan effectiever om met mensen en situaties. Niets is onmogelijk.
En tenslotte leidt het tot geluk, want we weten dat alles wat we nodig hebben in ons aanwezig is om ons goed te voelen. We zijn de kapitein van ons eigen schip en de heerser over onze ziel.

Hoe gaan we te werk?
Samen gaan we op zoek naar wat jouw kwaliteiten zijn. Wat zeggen anderen over jou? Durf je het geloven als ze je een complimentje geven?
En waar sta jij voor? Wie ben je echt en wat zijn jouw dromen? Met verschillende creatieve technieken proberen we daar achter te komen.
Welke irrationele gedachten zorgen ervoor dat jij jezelf continu afbreekt? We gebruiken de RET om daar meer zicht op te krijgen en die om te buigen naar meer rationele gedachten.
En hoe zit het met jouw gevoel? Hoe hoog is de burcht die je rond jezelf gebouwd hebt om de pijn niet te moeten voelen van afgewezen te worden? Of ben je bang? ….
Dit zijn maar enkele technieken die we gaan gebruiken om samen met jou op zoek te gaan naar wie je echt bent zodat je met meer zelfvertrouwen in het leven kan staan.
Je bent welkom!

ZELFVERTROUWEN: Ga ervoor!